About

Ontstaan

Op 24 juli 2011 sloegen buurtbewoners de handen ineen en besloten het al 4 jaar leegstaande voormalig Dierenasiel in Amsterdam Oost te kraken en nieuw leven in te blazen. Collectief Op de Valreep werd geboren en symboliseert sindsdien de kracht van lokale samenwerking en initiatief van onderaf.

Het voormalig Dierenasiel verkeerde in zeer slechte staat op het moment van de kraak. In enkele maanden werd het pand met tientallen vrijwilligers schoongemaakt en opgeknapt (een fikse klus zonder stromend water, gas of elektriciteit). Toen het pand door de brandweer brandveilig verklaard werd, opende de Valreep haar deuren voor publiek.

Missie

Op de Valreep streeft vanaf dag één naar het bieden van een laagdrempelige ontmoetingsplek. Een plek die voor iedereen toegankelijk is, waar niet-commerciële activiteiten georganiseerd worden. Diversiteit staat hoog in het vaandel. De groep vrijwilligers is van alle leeftijden, verschillende nationaliteiten en vooral ook met verschillende hobby’s en interesses. De initiatieven lopen uiteen, van moestuintjes tot muziekavonden, van drumles voor kinderen tot filosofische debatten.

Na meer dan twee jaar is Op de Valreep uitgegroeid tot een volwaardig sociaal cultureel centrum, dankzij veel vrijwilligers uit de buurt, stad en wereld. Bijna dagelijks is er iets te doen. Het precieze aanbod hangt af van de ideeën en initiatieven uit de buurt. Op de Valreep is een toegankelijke en verrassende plek, die de oude en nieuwe buurten met elkaar verbindt. Daarbij is winst maken geen doel. Alle donaties die de Valreep ontvangt worden direct weer geïnvesteerd in het project.

In een tijd waarin veel initiatieven enkel draaien om het maken van winst, hoopt de Valreep toch op niet-commerciële basis verder te mogen gaan.

Toekomst

Op de Valreep wil blijven.

Op de Valreep vreest dat wanneer winstmaximalisatie altijd als hoogste doel wordt gesteld, Amsterdam stukje bij beetje haar vrije, open en spannende imago zal verruilen voor een saai, homogeen en opgepoetst stadsbeeld.

Op de Valreep beoogt een transitie van gekraakte vrijplaats naar een legaal, zelfvoorzienend sociaal cultureel centrum. De gemeente en projectontwikkelaar OCP (verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Oostpoort terrein waarop de Valreep gevestigd is) denken hier tot op heden helaas anders over. Zij zien het voormalig Dierenasiel liever transformeren tot een luxe Grand-Café.

Jammer, vinden de vrijwilligers van Op de Valreep. Niet alleen omdat Amsterdam al vele luxe Grand-Cafés kent, maar ook omdat in de ogen van de Valreep financiële winstmaximalisatie vaak niet leidt tot het beste resultaat. Op de Valreep vreest dat wanneer winstmaximalisatie – zeker in geval van het voormalig Dierenasiel – voortdurend als hoogste doel wordt gesteld, Amsterdam stukje bij beetje haar vrije, open en spannende imago zal verruilen voor een saai, homogeen en opgepoetst stadsbeeld.

Op de Valreep hoopt daarom dat de gemeente en OCP de waarde van buurtinitiatieven als de Valreep op tijd in zullen zien, en haar maatschappelijke bijdrage erkennen. In de overtuiging dat Amsterdam voorzien is van voldoende Grand-Cafés, en dat (gesteund door buurt –en stadbewoners) de Valreep als sociaal centrum van grote meerwaarde is voor de stad, staat Collectief de Valreep klaar met een eigen bedrijfsplan.

Het toekomstbeeld van Op de Valreep is een legaal, zelfvoorzienend sociaal cultureel centrum inclusief horeca. Belangrijke pijlers als toegankelijkheid, diversiteit en zelforganisatie blijven centraal staan.