Van een sympathisant: Waarom krakers niet zomaar vertrekken

Kraken is in de eerste plaats een actievorm. Krakers kraken om aandacht te krijgen voor problemen rondom huisvesting: speculatie, leegstand en misbruik. In 2010 werd kraken verboden. Het wetsontwerp bestond uit twee delen. Kraken werd aangepakt, maar ook speculatie en leegstand zou worden aangepakt. Het eerste deel van het wetsontwerp heeft – vooral in Amsterdam – veel gevolg gekregen. Over het tweede deel heeft niemand het meer. Er is niks noemenswaardigs gebeurd.

Dus terwijl ontwikkelaars, investeerders en eigenaaren rustig door kunnen speculeren, is de burger een hele effectieve en legale vorm van verzet afgepakt. Wet of geen wet, kraken gaat door. Maar als het te makkelijk wordt om panden te ontruimen, staat de politie na elke kraakactie meteen op de stoep om de sleutels te innen. Als dat de standaard wordt kan kraken niet meer zorgen voor verzet, en kan niet meer laten zien dat het anders kan.

Dus daarom: lock on en rock on. Kraken is keihard nodig. Oostpoort laat zien dat zonder kritische burgers de gemeente fout na fout maakt, miljoenen belastinggeld verspilt en een marionet is van het kapitalistisch systeem. En dat is waar het om gaat bij de Valreep. De macht en het grote geld. Want er is echt geen enkele andere reden voor nóg een ander grand café in Amsterdam Oost.